2011. július 31., vasárnap

Koppány recon

Még pár hónapja akadt meg a szemem a Gubacsi út és a Külső Mester utca közötti telken található régi ipari csarnokon. Mint utóbb kiderült, gázgyár működött egykor itt, melyből már csak a vasbetonból és üvegből készült, klasszikus szerkesztésű csarnok, egy igen szép téglatorony, illetve pár kisebb, különféle cégeknek kiadott épület maradt fenn.  Maga a csarnok a terület legészakibb oldalán található, a Koppány utcától betonkerítés és némi szögesdrót választja el.


A telek már évekkel ingatlanfejlesztési terveket dolgoztak ki, melyből csupán a déli sarokban található irodaépület, a projekt cca. 5%-a valósult meg. A válságon kívül valószínűleg az is betett a terveknek, hogy a fennmaradt épületek ipari műemléknek minősülnek, így elbontásuk nem lehetséges.
A csarnok 125 m-es hosszát 11 részre tagolják a kereszthajók, bruttó alapterülete google earth alapján kb. 6000 négyzetméter, a tetőgerincet az 50 méteres szélesség alapján 12 méter magasra saccolom. Összehasonlításul: a Fővám téri Nagycsarnok 150 m hosszú és 60 m széles.


Interneten egy szót nem találtam a helyről, ennél kimerítőbb kutakodásra nincs kapacitásom (természetesen a helyszíni bejárást leszámítva:)), így pl. a tervezőről, vagy az építés idejéről sincs információ. Valószínűleg az Ipartanszéken majd körbe tudok kérdezni ősszel.A területet névleg őrzi ugyan egy biztonsági szolgálat, de odatekertem a főportához, ahol az őrnek lenni kellene, és egy lélek se volt ott. A Mester utca felől benézve láttam ugyan egy nem túl bizalomgerjesztő fekete furgont, aminek érthetetlen okból le volt takarva az ajtaja fekete fóliával.
Ugyanez a cég védi a telek túlsó sarkában, 500 méterre álló új irodaépületet, melynek a parkolójában áll a torony, ide viszont engedély nélkül bejutni nagyjából annyi esély van, mint Frodónak észrevétlenül besétálni a Fekete Kapun.


4 megjegyzés:

Jokka írta...

Adalék a Ferencvárosi Gázgyárról:
ezek alapján már a háború előtt lebontották.
http://hg.hu/cikk/epiteszet/11656-foz-sut-fut/#
Ezen a helyen (amennyire én tudom) húsos cégek működtek még néhány évvel ezelőtt, a szomszédban van/volt a Herz Szalámigyár, kevéssel odébb a Közvágóhíd, valamint a borjúvásárcsarnok is. Nem lehet, hogy ez is hasonló célú épület volt?

admin írta...

De, közben kiderült, hogy hentes-mészáros nagyker volt, a másik posztban már azt hiszem, meg is említettem ezt, olvasd el azt is, ha még nem tetted volna). Köszi a linket!

EGY HANG írta...

Szerintem a leendő múzeumi negyednek kitűnő helye lenne itt!!!!!!!!!!! Megmenteni ezt a szép épületet a tornyoknak is lehetne funkciója és az egész környéket kiemelné a mocsokból!

admin írta...

Az egész külső Ferencvárosban nagy urbanisztikai lehetőségek rejlenek, a probléma az, hogy Budapesten a városfejlesztésbe általában a beruházói és politikai érdekeknek sokkal nagyobb beleszólása van, mint az építészeknek. Kultúrális funkciók létrehozása meg nem egy olyan dolog, ami pár éven belül többszörösen térül meg. De igazad van, jó lenne valamilyen épkézláb fejlesztést látni itt, csakúgy, mint a Csepel Művek területén. (Értelemszerűen ott az eredeti funkció továbbgondolásával, vagy valami radikális és innovatív átalakítással.)