2011. július 26., kedd

UrbEx - Vonathullatároló

Eredeti nevén az Istvántelki Főműhely, amit a MÁV manapság vasúti kocsik szervízelésére, illetve a régi gőzöspark feldarabolására használ. A terület parlagon fekvő része igazi paradicsom. Olyan, mint ami hűtő alsó polcán félig ráfagyott, félig rárohadt a rácsra.Altomán leírása után döntöttünk úgy, hogy ellátogatunk a Vonattemetőbe. A 120-as busszal ki is értünk este hét körül a környékre, de mivel nem volt nálunk térkép, először keringtünk egyet a Vasúttörténeti Park bejárata felé. Mire sikerült betájolnom magam, a Nap már a leszállópályát közelítette, de azért megindultunk a síneken. A bejárat megtalálását nehezítette, hogy a műholdképen nem látszik sem a domborzat, sem a tény, hogy az egész terület két méteres betonfallal és szögesdróttal van körülvéve. Az egyetlen hely, ahol látszólag be tudtunk volna menni, egy szervízsínpár volt, amin viszont ötven méterre egy dízelmozdony duruzsolt, némi tanakodás, és a betonfal megmászásának elvetése után sikerült találni egy kiskaput a falban, amin átlépve máris a raptorketrecben találtuk magunkat. A növényzetre a tájfutótérképek által halványzöld színnel jelölt sűrűség volt jellemző, azaz a mozgást még nem akadályozó aljnövényzet, illetve jó nagy bokrok. Pár méteren belül meg is jelentek a kidobált vasúti kocsik, melyek a rozsdavörös és a mélyzöld árnyalataiban pompáztak. Nem akartunk túl közel haladni sem a telep balra található, ma is működő részéhez, se a jobb oldalunkon duruzsoló trafóállomáshoz sem, így a kocsikat kerülgetve közelítettük meg a szebb napokat is megélt gyárcsarnokokat. A trafóállomás mögött húzódó fűtőmű épülete kecsegtető célpontnak tűnt, de amíg a trafó felőli oldalt egy feltételezett kazánrobbanás hazavágta, az északi oldal nemcsak épp volt, de használatban lévőnek is tűnt. Erre figyelmeztetett minket a falra felszerelt biztonsági kamera, a kerítés, amivel külön körbevették a fűtőművet és a trafót is, illetva az a pár autó, ami az épület mindkét végénél parkolt. Tovább mentünk tehát.

A fűtőműre visszanézve. A kémény mellett van a trafóház
Nagyjából nyílt terep következett, ahol csak egy sor kocsi takart minket a fűtőműtől és a mögötte álló (relatíve) új építésű irodaépülettől, a működő üzemi terület felé viszont nem takart minket semmi, de valószínűtlennek tűnt, hogy abból a távolságból kiszúrnak minket. Velünk szemben már ott magasodott az igazi főnyeremény, az életveszélyesnek nyilvánított szerelőcsarnok. 

Miután meggyőződtünk róla, hogy a teherautókért nem fognak visszajönni aznap, bekukkantottunk. Az eredeti terv az volt, hogy ide nem megyünk be munkavédelmi sisak nélkül, de amit bent megpillantottunk, elég gyorsan elhesegette a felelősségérzékünket. Annyi biztonsági intézkedést tettünk, hogy főleg az elég jó állapotú, hosszú acél rácsostartók alatt haladtunk. A leggázosabb az üveg bevilágító volt, de amíg ott voltunk, az is jól viselkedett. A csarnok bal oldalához hozzáépítettek egy új traktust, ami biztonságos bejárást tett lehetővé.

424-es, a családi darab
A vonattemető legimpozánsabb darabja a vöröscsillaggal dekorált 424-es gőzmozdony, aminek a tervezőcsapatát egyik dédnagyapánk vezényelte.
Amikor kidugtuk az orrunkat a csarnok túloldalán, öcsém meglátott egy alakot, de szerencsére háttal ált, ezután persze minden neszt emberi léptek zajának gondoltam.
A fotózgatás nehézkes volt, 1600 ISO-s képeket csináltam kézből, úgyhogy nem kifejezetten művésziek, de ha sikerül állványt szerezni, visszamegyek egy jó sorozatért.
Közben egyre gyorsabban szürkült, úgyhogy búcsút vettünk a helytől, és megléptünk. A kerítésen kívül már megintult az élet, találkoztunk pár emberrel, akik almát szedtek, vagy csak ücsörögtek. Szerencsére még a busz is járt, úgyhogy kisvártatva a 120-ason zötykölődtünk az Árpád-híd felé.

A Jurassic Park 2 raptorjelenetének díszlete is lehetne

A Monarchia legerősebb mozdonya a dédnagyapánk munkáját (is) dícséri
Az üvegházak leírhatatlan hangulata


S.Z.T.A.L.K.E.R.
Albumborítónak való kép


A fűtőmű ablaka. A rácsok kifele görbülnek

2 megjegyzés:

Mike írta...

Hi

Can you mark this place for me on google maps? I'll be grateful cause I'll be visiting Budapest next week and I'm looking for some Urbex places.
cheers
m.

admin írta...

Hi, there's a detailed map on another Budapest urbex blog about this place, here's the link: https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=hu&t=h&msa=0&msid=201012186852413602523.0004a450ef48f93e6624f&ll=47.546524,19.10104&spn=0.007242,0.012875&z=16&source=embed

and here is the blogspot, althoudh in hungarian:
http://altoman.blog.hu/2011/05/28/urbex_mav_temeto_es_halott_palyaudvar_part_i#axzz2UQxyzoV6

happy exploring!